Ha a francia champagne mellett szeretnénk belekóstolni némi olasz temperamentumba, akkor érdemes végignézni a pezsgő kínálatot. A Prosecco nagyszerűsége az elkészítésében rejlik, amibe sikerült belecsempészni mindent, ami olasz. Valamennyi tűz, némi romantika, egy kis precizitás a palackba zárva. Miért tartanak mégis sokan ettől az italtól? Mert valaha a Prosecco egyet jelentett az édes pezsgővel, ami tény és való, hogy így is volt.
Viszont azóta nagyon sokat fejlődött Olaszországban a pezsgő kultúra és olyan szőlészetek jelentek meg, amelyek nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a Proseccco világszerte elismert pezsgővé váljon. Szintén tényként kell kezelnünk, hogy ez bizony sikerült. Manapság már a klasszikus édes változatok mellett, kitűnő száraz és extra száraz pezsgőket is megkóstolhatunk, amelyek igazán átütő ízvilággal rendelkeznek. Van benne valami, amitől érezni lehet, hogy nem egy színvonalas francia, hanem sokkal inkább az olasz elegancia bizsergető érzése köszön vissza egy-egy kortyból.