Alacsony költséggel nagy tervek: bankszámla gyerekeknek

Már a gyermek születése előtt gondolkodunk szülőként azon, hogyan kezdjük megalapozni a kicsi életét. Idővel a gyerekeknek szóló bankszámla is megoldás lehet. Hogy miért? Mutatjuk!

Félretenni, aztán a bankszámlával nevelni

Már egészen fiatal korban nyithatunk bankszámlát a gyermeknek. Az ilyen típusú folyószámlák fontos tulajdonsága, hogy többnyire alacsony a vele járó költség. Jellemzően 0 forint a számla havi díja, így erre nem kell pénzt fordítani.

Ez lényeges, hiszen a bankszámla a gyerekeknek ebben a tekintetben a felnőttekétől eltérően működik, ugyanis nem érkezik rá rendszeres, havi bér. Több szempontból azonban hasonló a két bankszámlatípus. Például a gyermekeknek való bankszámlához kapcsolódóan is lehet a neten bankolni. Megnézni az egyenleget, a tranzakció- és kártyainformációkat. Általában azonban aktív tranzakció nem végezhető rajta, például átutalást belföldön forintban csak bankfiókban lehet kezdeményezni.

A bankszámla a gyerekeknek működhet egyfajta megtakarítási célú bankszámlaként is. Ezen gyűjtögethetjük a pénzt a későbbi célok megvalósításához. Vagy addig, amíg már a kicsi maga is dönthet a felhasználásáról.

A pénzügyi tudatosságot a bankkártya igénylésével is fejleszthetjük. Tegyük fel, hogy 7 éves kortól már a gyerkőc is használhat bankkártyát. Így gyorsan a mindennapjai részévé válik a gazdálkodás a pénzzel. Ugyanakkor a limiteknek köszönhetően biztosan nem költheti el egyszerre a bankszámlán félretett pénzt.