|

Aláírták a várfelújítási projekt támogatási szerződését

Nyomtatóbarát változat

Március 29-én a siroki alsóvárban ünnepélyes keretek között aláírták a „Végvárak világa – Sirok barlangvár, turisztikai központ” elnevezésű pályázati projekt támogatási szerződését.  Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-magyarországi Operatív Programja keretében 365 millió forinttal támogatott beruházás a közbeszerzésieljárás után nyáron kezdődhet el, és a tervek szerint 2011 decemberére ér véget.

A várban rendezett ünnepségen Sós Tamás az Észak-magyarországi Regionális Tanács társelnöke, országgyűlési képviselő, Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója, Lakatos István, Sirok polgármestere, Kápolnai Nagy Ágnes, a projekt marketing vezetője vett részt. Lakatos István, a község polgármestere kiemelte, hogy több mint két évtizede már annak, hogy tetőt álmodott a vár tetejére, ez most részben teljesülhet. Az 1994-ben a nemzeti örökség részévényilvánított vár állagmegőrzésére és megmentésére számos lépés történt. Kiépítették a várhoz vezető utat, kialakítottak gépkocsi- és négy autóbusz-parkolót, létrehozták a vár faláig húzódó szennyvíz- és ivóvízhálózatot, az elektromos vezetéket. Dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója azt hangsúlyozta, hogy az uniós pályázatoknak köszönhetően a Siroki vár a nyolcadik olyan hazai műemlék, amely jelentős támogatást kap a felújításhoz. Az önkormányzattal való példás együttműködést külön is kiemelte. Ennek jegyében Lakatos Istvánnak átadta a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága Baráti Körének elsőszámú tiszteletbeli tagságát igazoló oklevelet. Végül a projekt elemeiről hallottak a meghívott vendégek.

Aláírási ceremónia Aláírási ceremónia Aláírási ceremónia Aláírási ceremónia Aláírási ceremónia Aláírási ceremónia Aláírási ceremónia Aláírási ceremónia Aláírási ceremónia Aláírási ceremónia Aláírási ceremónia Aláírási ceremónia

Támogatók

Új Magyarország fejlesztési terv
NORDA Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.
Sirok Község Önkormányzata

Online felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.